29 август 2012

WTF Statement of the Day

От интервюто, в което Симеон Дянков представи идеята си за ценови контрол върху редица хранителни стоки, научаваме още нещо много важно - спортните федерации са много доходоносен бизнес. Спортните федерации в България получават сериозни държавни субсидии, не дават отчет за свършена работа и постигнати резултати и не правят обществени поръчки. Перфектен бизнес модел. Нищо чудно, че редица спортни светила от миналото гледат да се намърдат в някоя спортна федерация и да цоцат. Всъщност даже не е нужно да си спортно светило, просто трябва да си изфантазираш спорт и да си регистрираш федерация, другото е лесно. 
Мхм, "Without sports, a shelf would just be a shelf"/"Без спорта, рафтът си е просто рафт". Остава да се направи официално изказване, в което се заявява, че основните приоритети на федерацията са:
1) Популяризиране на спорт X;
2) Силно представяне на нациолния отбор и повишаване на нивото на вътрешното първенство;
3) Създаване на условия за младите и насърчаване на младите да практикуват спорт X.
Това е мантрата на всеки новоизбран президент на спортна федерация или спортен клуб в България, без значение за кой спорт става въпрос. Със същия успех всеки диктатор в Африка обявява нова ера в управлението на страната си и налагане на демократични принципи...
От доста време следя дейността и безумията на Българската федерация по баскетбол (тук, тук и тук). След смъртта на Мишо Бирата, който беше президент-спонсор на федерацията, управлението пое Герги Глушков, можеби най-успешния български баскетболист в историята. Признавам, че имах някакви надежди за подобрение в работата на федерацията, но май се оказва, че и Глушков се е завърнал от Италия да цоца. 
В коментар за масовия спорт в България, Глушков заявява пред Капитал:
"Председателят на федерацията по баскетбол Георги Глушков припомня, че федерациите нямат задължение да развиват масовия спорт. "Нямаме за цел ние да организираме аматьорски спорт", добавя той." 
Факт е, че когато Глушков пое федерацията, той изтъкна като приоритет финасовото ѝ оздравяване и успешното представяне на националния отбор. Обаче през това време един от малкото отбори със солидна детска школа - "Черно море" беше постоянно затрашен от фалит, класирахме се по милост на европейското първенство в Полша (в последния момент броят на участващите отбори беше увеличен и така се намърдахме и ние, а съседна Македония се класира от воле и дори игра полуфинал), а преди две седмици в новия квалификационен цикъл за европейското паднахме от Азербайджан (на всичко отгоре азерите явно са играли само с 6 играча).
Тогава какви са задълженията и как се изпълняват от баскет федерацията?!?!?
Още по-възмутително в случая е, че Глушков май е забравил, че преди 20 години спонсорираше турнир по уличен баскетбол във Варна. На същият този турнир блеснаха Тодор Стойков и Иван Друмев и бяха превлечени в професионалния баскетбол от Петко Делев, един от най-добрите баскетболни скаути в страната. Малко хора знаят, че Стойков тогава тренираше футбол в Спартак Варна, а Друмев овчарски скок. Дали масовият спорт не е важен за баскетболната федерация?
А да, софийската частна баскетболна школа Шампион вече доста години доминира младежките първенства и бие наред клубните отбори. Отборът на Шампион редовно играе в мъжката  аматьорска лига на София (форма на масов спорт) и трупа опит с мачове срещу що-годе ерудирани аматьорски отбори.
I'm not saying, I'm just saying...

Няма коментари: