22 август 2012

WTF "Liberal" Economic Idea of the Day

В хокея има специална позиция enforcer - това е играч, чията основна задача е физически да мачка противникови играчи и да пази съотборниците си от противникови еnforce-ри. Грубо казано бияч, черноработник. Във филма Goon в момент на откровение най-известният и страшен enforcer в лигата казва на новобранец, че enforcer-а не играе хокей, а само се бие и най-добре всеки на тази позиция да свикне с тази идея отрано.
Дълго време в правителството на ГЕРБ Мирослав Найденов изпълняваше тази роля - прокарване на лобистки закони (закона за горите например) и популистки идеи (ценови контрол върху различни хранителни продукти - агнешко, яйца, козунаци, какво ли не), жив щит пред гневни "еколози", кучкари, зърнопроизводители, така че Бойко Борисов да не се изцапа. Бойко има слабост към този модел на управление още от времето, когато беше кмет на София - все някой близък до него пробутва разни сделки и ако някой разкрие далаварета, Бойко уж не е знаел, всичко се случило зад гърба му.
Миро Найденов обаче се превърна в ходеща машина за гафове и май в страната не остана някой, който да не му е набрал и да няма основнователни прични да не му иска оставката.
ГЕРБ обаче са в паника и това личи от последния им ход за груба намеса в икономиката, с който да заглушат надигащото се недоволство на плебса. Контрол върху цените на основни хранителни продукти няма как да не се хареса на народа, все пак доходите му се изразходват основно за храна и битови сметки! Поредният опит за връщане към държавно регулирана икономика дойде от министъра на финансите Симеон Дянков. В интервю за Дневник, Дянков се застъпи за ценовия контрол върху някои основни хранителни продукти.
"Относно другите цени, на храните, те също са пазар. Някои от тях са по-регионален пазар, а някои са световен пазар, но държавата и определени министерства освен да правят проверки, както ние масово правим, за да няма спекула в пшеницата, в царевицата и така нататък, кой знае какво не може да се прави. Има примери в някои държави, примерно в Съединените щати, където аз познавам добре, има твърда цена на млякото, по причина, че се използва и от децата. И там има горна цена на млякото, не може да го продаваш никъде, нито в магазини, нито в бензиностанции, на по-висока цена, много внимателно се следи. Но това е политика, която не е определена от министерство. Определена е от общата идея, че децата винаги трябва да имат мляко. Смятам, че този тип регулации, но те трябва да минават през парламента, през закони, могат да влязат в България за някои основни типове стоки. Но трябва да се внимава за кои."

Как да тълкуваме включването на Дянков? След като Миро Мазното беше разчекнат за предложението за ценови тавани, ГЕРБ предприема атака по фланга - ето, Дянков, бивше шефче в Световната банка, стожер на капитализма и империализма, предлага един непазарен метод, че на всичко отгоре и американците го използват! За сега се тества терена, по същия начин, по-който преди време ГЕРБ се заигра и с идеята за вдигане на ДДС. 
Дянков обаче премълчава някои много важни подробности свързани с контрола на цените на българския пазар. Въпросните "основни хранителни продукти" са все продукти от растителен или животински произход, което прави цените им пряко зависими от цените на суровините. А пък цените на суровините се определят на международните пазари, защото България отдавна е зависима от внос на такива суровини поради недостик на местно производство. България price taker (приемащ наложени от друг цени), не price setter (налагащ цени). 
Да вземем примера с млякото - слагаме таван на цената от 5 лева на литър. Хубаво, обаче цените на фуражите скачат и/ли заради поредната издънка на Миро Найденов България няма достатъчно количество фураж и може да се окаже, че вносът на фураж струва 6 лева. Това автоматично прави производството на мляко в България нерентабилно, млякото изчезва от рафтовете на магазините или се създава черен пазара и "спекуланти" го продават на реални цени. Производителите със сериозни инвестиции пък са застрашени от фалити. Същият сценарий важи и за другите основни хранителни продукти.
В случая дори вносът на тези хранителни продукти няма да помогне. Пазарът на бързооборотни стоки в България се контролира от чуждестранните вериги супер и хипер маркети, в момента те държат около 65% и тенденциите е този дял да се увеличава. Поради редица културни особености и вкусовохранителни предпочитания на българите, при основните хранителни продукти се предлагат основно български марки и продукти местно производство (шунка и сланина vs прошуто например). Налагането на чуждестранен продукт, дори с малки различия от традиционния местен вкус и характеристики, е трудно, а специалната му адаптация за малкия и беден български пазар рядко е финансово рентабилно. Отделно, при наложен от държавата таван на цените и свободни международни цени на суровините никое местно представителство на верига супер маркети няма да внася продукти на загуба, защото в крайна сметка отговаря пред компанията майка, не пред Бойко Борисов.
Интересно как ще реагира Дянков, ако във Financial Times или The Economist се появат, че бивш кадър на Световната Банка и финансов министър на страна от ЕС се опитва да налага мерки присъщи на Маркс, Уго Чавес и Кастро.

2 коментара:

Анонимен каза...

Плановата икономика в Китай дава резултати все пак :)

Raymond Blitzfucker каза...

Резултати в краткосрочен план - да. Като перестройката на горбачов, мешавица частна инициатива и бизнесмени с подкрепата на партията.
А да не говорим, че икономическият строй в Китал има толкова много прилики с икономическия строй, подтикнал Маркс да напише "Капиталът" - разбирай див капитализъм и експлоатация.