21 август 2012

WTF Interview of the Day

Бойко Борисов обича да използва спорта в най-добрите традиции на пропагандата. Даже Хитлер би ахнал при вида на грандиозния замах, с който Бойко менажира/спасява родния спорт и се отърква в спортните успехи (когато такива има).
Фиаското на българското представяне на Олимпийските игри в Лондон обаче разкри една друга реалност и постави Борисов в леко неприятна ситуация. Към оплакванията на редица български спортисти, че не са получили отпуснатите им средства за подготовка, се присъединиха малкото независими и критични медии с анализи за трагичното състояние на масовия спорт в страната и повдигнаха въпроса за непрозрачното управление и усвояване на финанси от спортните федерации. Докладите от започнатите финасови проверки само потвърдиха грозната картинка.
Изведнъж Бойко се оказа в доста деликатна ситуация - спортните глашатаи, които трябваше да помпат имиджа му на спортен радетел и спасител се оказаха лапачи на държавни пари, които не могат да произведат нужните победи за лъскането на имиджа Борисов. В случая Бойко не може да прибегне и до "Не знаех, че стават такива срамотии" карта, нито до любимата му "Станишев е виненове, подозирам и Иван Костов е замесен" карта, защото генерал професор пермиера Борисов активно демонстрира как микроменажира българския спорт.
В този така труден за премиера момент, на бял кон идват българските медии. Самият главен редактор на 7 Дни Спорт, Юлий Москов, известен с расистките и хомофобските си убеждения, дава трибуна на Бойко в нещо наподобяващо интервю.  Това е всичко друго, но не и интервю, просто Бойко е търсел къде да излее поредният продукт на словестната си логорея и г-н Москов удобно се е подложил, като тук таме е давал пасове за удобни забивки. 
ББ: "Ако имахме малко повече шанс, можеше дори да отчетем, че представянето е много добро, защото волейболистите ни бяха на крачка от медал, Станка Златева - на крачка, Тервел Пулев - на крачка." - всъщност и двамата взеха медали, но не златни.  Даже това ни бяха единствените медали.
Перлата в короната на това интервю: 
ББ:"Посетих "Спорт Палас", любимо място на световни, олимпийски и европейски шампиони не само на България, на целия социалистически лагер."
Москов: "И като го видяхте, разплакахте ли се?
"
За баскетбола във Варна научаваме:
ББ: "Този знаков спорт за Варна завчера получи 500 хил. лв. за баскетбола, без ДДС при това. Спасихме на Варна баскетбола и това ще е за години напред. Направихме стотици площадки за баскетбол, за футбол, за детско-юношески спорт и в училищата, и по парковете, които са пълни с деца, и съм сигурен, че след години всичко това ще даде резултат." - интересно защо никой до сега не е попитал Марешки, като голям бизнесмен и милеещ за спорта и града, защо отиде да спонсорира Локомотив Пловдив, а не варнеския баскетболен Черно Море, където финансовите проблеми не са от вчера. 
Също така бих искал да видя доклад къде точно са тези стотици новопостроени игрища. Малко намирсва на хилядите горски пожари, които Бойко е загасил зад бюрото си по време на 3те години служба в пожарната. 
Пас за забивка, малко да се похвалим какво сме изградили:
Москов: - Вие се занимавате активно със спорт, дори много хора смятат, че прекалявате. Футбол, тенис, ски карате... Всъщност вие използвате ли допинг?
ББ- Всеки, който се занимава с активен спорт, знае, че допинг лабораторията и функционалната лаборатория са решаващи за добрите резултати. Като лабораторията в Дианабад, която направихме. Уникални лаборатории, без тях няма шампиони. Тези две лаборатории много са ми мили, много са ми на сърце.
Лекинко, деликатно, с финес забиваме и един на протестиращите на Орлов Мост:
Москов: - В същото време и в спорта, и в живота на държавата много силно се намесват външни фактори. Улицата. Аз намирам основание да говоря за терора на улицата. Това е при зимните спортове, това е и при някои закони, това беше и при волейбола, футбола. Не се ли притеснявате от тази агресия на улицата? Купили си два пъти билет, размахали два пъти знамето и готово - аз съм фен, аз искам да уволнявам и назначавам. А той, завалията, по физическо не се е събличал.
ББ:- Да, когато говорим за закона за горите, едно от момчетата, които бяха на Орлов мост, каза, че представлява скиорите, защото от четири години кара ски
Аз си замълчах да не ги обидя. Но аз винаги съм се отнасял с разбиране към екологичните организации и хората, които държат на екологията, и се съобразих с тях. Но сега истински се надявам и те да се съобразят, че трябва да има места, където да спортуват хората.
 
За десерт:
Москов: - Боби доста го чакаме. Още колко ще го чакаме?
ББ:- Да изчакаме спокойно още една година.
Москов:- Благодаря ви, г-н премиер.

Как да тълкуваме тази една година? Много просто - моля не ровичкайте бакиите в спортните федерации до изборите, че ми вредите на имиджа.
След това интервю мисля, че oт смукане и целувки задника на Борисов е по-син от смърфски задник.

Няма коментари: