22 октомври 2009

More WTF Bulgarian Media Deeds

Продължавам с темата за българските медии и висотите, които покорява българската журналистика. Днес под прицел ще бъде латентната хомофобия, която цари в българските спортни медии и в частност един от водещите спортни ежедневници в страната - "7 Дни Спорт".

Преди 4 години, във варненския аматьорски футболен отбор MAX избухна гей "скандал". Оказа се, че няколко от играчите на отбора са хомосексуалисти. Ето как "7 Дни Спорт" отрази случилото се:

През 2007 John Amaechi, бивш играч на Utah Jazz от NBA, официално си призна,че е гей и публикува автобиографична книга, която за пореден път повдигна темата за хомосексуалистите в отборните спортове. В контекста на отборните спортове, все още не съществува прецедент, при който някой все още състезаващ се професионален спортист да си е признал, че е гей, и за това е трудно да се предскаже реакцията на феновете, съотборниците, другите играчи, самите спортни организации. Въпреки това, в основата на дебата, които беше отразен от ESPN, ясно бяха поставени принципите на равнопоставеност и недискриминация.

Разбира се говорим за западните медии. В България футболът е спорт на истинските мъже. Бойко Борисов играе футбол и изпитва неприязън към гейовете! Двете са неизменно свързани в народопсихологията на българина, който иначе има претенции да е много толерантен към малцинствата.

Статията на "7 Дни Спорт" предизвика в мен WTF реакция, защото засяга една важна за обществото тема, но го прави по един махленски начин, без доза критична мисъл. Играчите са уволнение защото са гейове. Това не е ли дискриминация на база сексуалната ориентация? Спонсорите били сериозни, не искали да се асоциират с подобни прояви. Страхотен CSR (Corporate Social Responsibility) подход, жесток контраст с подхода на западните фирми към служителите с различна сексуална ориентация, а за ефекта на pink money въобще няма да говоря. Разбира се, това са маловажни теми за българската журналистика, по-важно е да се пише, че някакви гейчета се трештяли в съблекалнята и сега са си получили заслуженото. Това ще се понрави на читателската аудитория, която обича да люпи семе и да псуе на майка по стадионите.

Повод да се сетя за статията по-горе, беше друга статия на "7 Дни Спорт" от преди няколко седмици.

Страхотни изразни средства - "отявлени гейове", "педерасти", "социалиста педераст...признал сексуални отклонения". Само липсва описание на хомосексуализма като болест и грях. Явно расизма и хомофобията, залегнали в основата на историята са маловажни за автора на статията, по-важно е, че някви долни педерасти смеят да играят футбол и не се свенят открито да демонстрират сексуалната си ориентация. Разбира се, читателя няма да се замисли за хомофобията и толерантността, неговата реакция най-вероятно ще бъде "Глей ги тия, майка им пеераска! И аз не бих играл с тия!". WTF роля и ниво на българският журнализъм...

Няма коментари: