29 май 2012

WTF Подобрения на градската среда

Преди няколко месеца Събина писа за ефекта на изборите (в случая за местна власт) върху подобренията на градската среда. Един от примерите беше паркчето в квартал Западен парк, по-известно като Лебеда - навремето е имало функциониращо изкуствено езеро с лебеди.

С Джак всяка сутрин минаваме през паркчето. Там научих Вихър да ходи на повод. 

Предизборно ударно паркът беше реновиран. Из квартала бяха разлепени листовки, че кметът на общината е от ГЕРБ и на дата X щe открие официално парка. Няколко месеца след изборите повториха мероприятието, имаше музика и дечица се бяха нагиздили с шапки на ГЕРБ


Днес паркът има нов детски кът, пейки, осветление,wi-fi нет, и денонощна охрана. Тревните площи също бяха оправени, алеите преасвалтирани. Паркът се напълни с живот, следобедите гъмжи от майки с деца и пенсионери.  Местните наркомани вече не се събира там, а кучкарите, които ползваха половината парк да пускат кучетата си да тичат свободно, доброволно се преместиха в Западен парк (без табели, забрани, крясъци и сблъъсъци с бг мамите). 

Това беше добрата новина. Сега следват грубите пропуски и недомислици.

Това е кабинката на охраната, напоследък такива се забелязват на доста места в София. В нея дежури денонощно охрана. Кабинката няма тоалетна...Не е нужно да си маркетинг гуру за да се досетиш, че паркът ще се използва основно от майки с малки деца. Наличието на течаща вода и тоалетни е просто задължително. И не говоря за химически тоалетни...



Новото осветление на парка е наистина красиво. Но не е много ефективно. Лампите осветяват ограничен периметър и големи пространства остават в тъмнина. Зимата не е голям проблем, но лятото голяма част от лампите се губят в короните на разлистените дървета.
Реновирането на Лебеда е поредния почти-успех на управляващите от ГЕРБ. Спортна зала с неадекватен паркинг, дефектни магистрали, борба с престъпноста, недооправен квартален парк. Реалните нужди и желания на хората отново са пренебрегнати в цялото уравнение, по тертипа на плановата икономика на пазара се пуска нещо, пък хората да си го донатъкмят да им върши работа.

1 коментар:

Анонимен каза...

То само охраната да беше, а майките с децата, тези деца какво мислиш ползват, много ясно че близкия храст. Сутрин като извеждам кучето, обикновено засичам пазача на кафето в нашия парк, който се събужда, излиза от окадената си кабинка и в свински търст се понася към храстите в долната част на парка. Мила родна картинка!