08 май 2012

WTF Propaganda

Добре документирано е, че медиите в България не са свободни, а са просто служат за рупор на силните на деня (пресни доказателства и анализи на медиината среда тук, тук и тук).

Аз открих един друг симптом, по който да съдя колко са зле българските медии в опитите им да се подмажат на властимащите - присъствието на образи (снимки и картини) на силния на деня заобиколен от щастливи деца. Любим образ на всяка пропагандна машина.

Сталин го е използвал:

Хитлер също:
И Георги Димитров и той:

Мога да продължа списъка, няма смисъл да обяснявам и какво е общото между тези хубавци.

Вчера един от най-тиражираните вестници в България, "24 часа", публикува няколко статии с кмета на София Фандъкова. Една от статиите беше придружена със следната снимка и коментар:
Възпитаници на театрална школа прегръщат столичния кмет Йорданка Фандъкова при откриването на обновената пешеходна зона по бул. "Цар Освободител"
Фанфари, потни тела (температурата в София беше 30+ градуса) в страстна прегрътка, младежта е във възторг от постигнатото от градоначалничката от ГЕРБ, г-жа Фандъкова. Celebration, bitches!

Просто мога да си представя как някой ПР от Протокола на Столична община казва на децата: "Деца, хайде сега елате тука за една групова прегрътка с госпожа Фандъкова". Задължително трябва да се отбележи и доволната физиономия на оператора, който се опитва да увековечи този момент и да улови топлите чуства, които питаят младите към кметицата. 



А да, и всичко това се случва 2012 година, в центъра на столицата на една държава, член на ЕС.


Няма коментари: