27 април 2012

"PR-ът, Стари/Новите Медии" § Ретроградното Мислене на Българските ПР Величия

На 25 Април в Шератон се състоя форум "PR DAYS - New Media & PR" (тук има всички изказвания на панелистите) организиран от economy.bg и jobs.bg. Редица светила на ПР-а в България, сред които се открояваха Максим Бехар (М3 Communications), Ники Неделчев (Publicis MARC) и Любомир Аламанов (АПРА/Portel Novelli). 

Събитието бе предназначено за ПР практици и студенти. Практици в аудиторията почти не се забелязваха, но имаше корнукопия от Fina Ass PR-Wanna-Be Biatches на възраст 20-22 години. 

Форумът започна отмах, без никой да си направи труда да даде дефиниция какво е стара медиа и какво е нова медиа. Това според мен беше голям пропуск на модераторката и на самите панелисти, които се лутаха между "преса", "конвенционални медии", "интернет", "социални мрежи", "социални медии".

Друг много сериозен пропуск на организаторите беше липсата на Q&A сесия, което особено накъртва в контекста на темата на форума - новите медии. А какво са новите медии?
  • Блогове, форуми, микроблогове, социални мрежи...
  • Често съдържанието им е писано от "аматьори" и имат counter-culture stance. Формата на съдържанието може да варира от fart jokes до детайлни анализи на дадена тема или събитие.
  • Темите в социалните медии могат да варират от политика до технологии.
  • Новите медии имат способност да реагират мигновенно
  • Старите медии/Конвенционалните медии следват модела One-to-many (media company passes on info to passive audience) lecture, докато новите/социални медии превръщат тези едноосочни лекции в разговор и дискусия с много участници.
  • Новите медии паразитират върху конвенционалните медии.
PR Days ни предложи форум без Q&A сесия, а economy.bg нямат секции за коментари под статиите, които публикуват.

Първият панелист Александър Христов, председател на БДВО и акаунт директор на CIVITAS Bulgariа, заяви, че в контекста на новите медии най-важно за един ПР е да има достоверно съдържание и добре оформени ТЕКСТОВЕ. Текстове...2012 година. Viral content? Anybody? Anybody, Bueller? Г-н Христов също така заяви, че фактите са много по-важни от оценките в новите медии. Оценките даже пречели. Явно не е запознат с термина оpinion maker в социалните медии и ефекта на едно "Супер!" от правилния човек. Добре,че имаше други панелисти да заметът след него.

Александър Дурчев, председател на БАПРА и управляващ партньор All Channels Communication, от своя страна каза, че е много важно да има добър микс между традиционни медии, социални медии и ИНТЕРНЕТ като комуникационни канали. Същият заяви, че живеем и в "Следтрадиционно-медийна епоха" и остави впечатление, че бърка преса с конвенционални медии и май не е много сигурен как хората консумират новини в 2012 година. Въобще прехода от хартия в дигитален формат май доста обърква ПР експертите. Г-н Дурчев не издържа на изкушението и се впусна в клишета като "Брандовете трябва да участват в разговора в социалните медии".
Максим Бехар е по-голям от маркетинга! Той е визионер и трябва да сме благодарни, че ни отдели внимание и време да ни отвори очите. Нищо, че той също бърка преса с конвенционални медии. Според г-н Бехар конвенционалните медии са мъртви! (Ако приемем, че говори за пресата, да, мога да се съглася.) Накрая на форума обаче Бехар направи пирует на 180 градуса и заяви, че социалните медии еволюират и поемат ролята на конвенционалните медии. В контекста на Huffington post и Пулицър наградата, която спечелиха, е прав.

Бомбастичните изказвания на Бехар не спряха до тук. Маркетингът е мъртав, да живеят социалните медии. Нямало вече да има нужда от маркетинг, защото социалните медии ни дават всичката информация, която ни е нужна за даден продукт или услуга. Все пак крайните потребители говорят. Не стана ясно как ще се процедира, когато имаме казус с продукт/услуга, които са революционно нови. 

И не, социалните медии няма да убият маркетинга. Просто маркетолозите ще трябва да прибегнат до нов инструментариум, което всъщност вече се случва и е документирано в това прясно изледване на McKinsey. Друг ярък пример е ASUS с техния нетбук преди 5 години - ASUS EEE 701. Първият модел, 701, имаше някои недостатъци от към дизайн и след шумна реакция във редица линукс форуми и блогове, тези недостатъци бяха изчистени в 901 модела, а ASUS дори използваха форумите и за customer support...Максим Визионерът май е закъснял с 5-6 години с това си пророчество.

Речта на Ники Неделчев, шеф на един от най-големите комуникационни конгломерати в България Publicis MARC, беше болезнена като ваденето на зъб. Тъжно е, че някой с неговият ранк, е тотална скръб като оратор. Все пак г-н Неделчев е прав, че в съвременния свят е много трудно да се говори само за ПР или само за реклама и че трябва да се търсят цялостни комуникационни решения.

Анета Алашка, зам. председател на Дружеството на практикуващите PR към СБЖ и ПР на БСК, която адмниситира корпоративна страница във Facebook, но не разбрала, че ФБ минава към нов дизайн (Timeline) и леко промяната в дизайна я хванала със свалени гащи. Нищо,че имаше съобщения за таймлайн доста преди пускането му и имаше и тестови период , които позовляваше на всеки потребител да се запознае с новите функционаности и изглед на ФБ.
Любомир Аламанов, управляващ партньор агенция АПРА/PORTER NOVELLI, беше бялата лястовица на този форум. Единственият, които даде индикации, че е наясно какво са новите медии, каква е динамиката им и какъв е ефекта им върху брандовете. Чудесен коментар и по отношение на интернет троловете/хейтъри и онлайн репутацията - хората не са глупави и могат да разграничат обоснована крикита от безпочвен хейт.

Няма коментари: