18 януари 2013

I am not a part of a redneck agenda!


Преди точно 6 месеца писах за пулса на гражданското общество в България. Една от критиките ми тогава беше, че липсва реакция извън София.

Днес протести,освен в София, е имало във Варна, Пловдив и Бургас (може и да пропускам градове, това видях докато рових и тролех във Facebook). Може би духът наистина е избягал от бутилката.

Гледах снимки от софийския протест тази вечер и видях много познати лица - хора програмисти, филолози, адвокати, ветеринари...Социолозите и маркетолозите биха ги нарекли цвета на младото градско население, Цветан Цветанов би ги нарекъл лумпени и представители на криминалния контингент. Не знам колко от тях се занимават със зимни спортове, но със сигурност не са еколози. НО са граждани в истинския смисъл на думата.

Зад другите, алтернативни протести, стоят не само корпоративни интересни на Цеко Миневци и Емил Димитровци, но и селския манталитет:Преди известно време Will Oremus от Slate.com писа, че хората в големите градове, особено пристанищните градове, са доста по-толерантни и либерални в сравнение с хората в малки градове и села във вътрешността на странаа. Оремус изтъква няколко основни причини за този феномен - градовете привличат голямо разнообразие от хора и в градовете хората са принудени да живеят в ограничено лично пространство и делят ресурси като градски транспорт. Този постоянне сблъсък и контакт с различни индивиди, тази нехомогенна среда, кара хората да бъдат по-отворени и толерантни към околните и света.

В другия край на спектъра имаме кмета на село Катунци. Селянин. Точка. За всички, които възпяват селото и неговите нрави и обичаи като изконни български и ала бала, препоръчвам тази статия на Капитал. Май се оказва, че "устоите на българското и традициите ни" са били поставени от богатите градски семейства. От кого?!?! От гражданите! 
Техните наследници днес протестират по студените градски улици.  Все по-ясно се очертава една борба за надмощие на градските/европейски/западни/глобални/неолиберални (you name it) ценности със селските ценности (които наивно са експлоатирани от Емил Димитров, пардон майка му, той няма бизнеси!)

За това и аз не искам да съм part of a redneck agenda!

Няма коментари: