18 юни 2012

The Good, the Bad & the Ugly of the Sofia protests

The Good: През последните няколко дни в свободната блогосфера и малкото независими онлайн медии се изписа много за протестите срещу промените в закона за горите. Гражданското общество демонстрира живот, даже размаха гневно юмрук на Орлов мост.
За разлика от 1997 и емблематичния митинг на СДС, хората събрали се на Орлов мост през 2012 носят истинско,неподправено ДНК на граждани. Трябва най-накрая да се отърсим от илюзията, че хората на 1997 бяха дясно мислещи. Няма от къде да са знаели какво е да си десен, какво е да носиш лична отговорност за действията си, какво е капитализъм. За тези хора демокрацията се отъждестваваше с некерманите и VHS касети с американски филми с ужасен дублаж. Никой не им беше обяснил защо хората на запад имат нещата от некерманите. 
България никога не е имала и своята Пражка пролет или Берлинска стена, никога не е имала възможност да роди и развие истински дисиденти и гражданско мислене. Промяната на режима беше плод на политическо инжинерство с цел damage control & survival. Единствената причина България да не е станала мини-ми вариант на Русия е натискът от вън - ЕС, НАТО, САЩ...
Или си мислите, че Бойко и Цвъки не ги сърбят ръцете да пуснат милиционерите си да се погрижат за протестиращите? Казвам милиционери, защото повечето служители на реда в България все още имат манталитет на милиционер реколта '87 (разбирай реален социализъм и годината, в която Цвъки постъпва в МВР). Просто репортаж по Euronews, в който леко безпричинно бият граждани на ЕС няма да донесе много конгречулейшъни на Бойко.
Екопротестите, протестите срещу АСТА и ГМО са сигурен симптом, че наваксваме и имаме основни на гражданско общество, плод на generic growth. С това приключва The Good, нямам намерение и аз да се включвам в хвалебствените химни и речи по темата.
The Bad & The Ugly - хаквам ги заедно, защото не съм сигурен къде свършва едното и къде започва другото.
Какво видяхме на протестите:
  1. Едни и същи хора. All Your Friends Are Here придоби и доста тъжен нюанс - виждаш едни и същи лица на хора, на които им пука по принцип,без значение дали е за бездомни кучета или за Рила.
  2. Протест само в София.
  3. Липса на лидери - хора,които са лесно разпознавами и с които да могат протестиращите да се асоциират поне малко. На микрофоните се изреждаха какви ли не индивиди и реакцията на протестиращите беше: Този пък кой е? На кой му пука, ние сме тук заради каузата! 
  4. Политфобия.
Липсата на качествени лидери и политфобията заплашват да разпилеят тази гражданска енергия. Няма как да не направя паралел със залеза на Occupy Wall Street тук. Съжалявам пичове, за да сте наистина фактор и за да осъществите реална промяна, ще трябва да се "изцапате" малко и да правите истинска политики и/ли да гласувате. Може и да греша, но съм твърдо убеден, че болшинството от протестиращите са в групата на негасуващите на избори, дори в един от коментарите, които четох, гордо се заявяваше, че това са тези вечни 50% негласуващи.
Притеснително е и че основните опозиционни партии (визирам БСП и Синята Колация(ДСБ)) не успяват да генерират подобен grass root activism. Прошко Прошков успяваше донякъде в София, но явно реши, че процесът е твърде бавен и се метна на поредната политическа ракета носител към властта. Кадиев, колко и да не понасям БСП, имаше читави опити,но пък на него твърдия електорат  (без който е обречен) никога няма да му прости заигравка с младите.
Повод за притеснение е и че само София демонстира пулс и кураж да излезе на улиците. ГМО,АСТА и шистовият газ не носеха същия "Ние срещу олигарсите и техните държавни лакеи" заряд. А само София не може да генерира критична маса за официално политическо представителстово на национално ниво. Съмнявам се, че може и на местно ниво да постигне успех.
За съжаление общностите от съмишленици в България са основно онлайн общности.  Географски, дори в рамките на един град, те са разпокъсани и пръснати (за този феномен ще пиша друг път). При сегашната избирателна система, дори със заигравката за мажоритарно избиране на депутати, и с този слаб политически профил, гласовете на автентичните граждани отиват на хаос (ако въобще отидат до урните).

И все...I'd rather take a faint pulse than no pulse.

Няма коментари: