27 юли 2012

Windows 8 и бъдещето на Linux


В рамките на месец два от любимите ми източници на информация, Slate.com и The Economist публикуваха прегледи на Windows 8. И двете издания заявяват, че радикално променената операционна система на Microsoft е кошмар за използване на PC и лаптоп системи. Windows 8 е създаден за таблети и смарт телефони, а редовият потребител на компютри е пренебрегнат. 
Microsоft е на път да наруши неписаното маркетинг правило за хибридните продукти - По-добре един продукт/услуга, които задоволява отлично една потребителска нужда, отколкото един продукт/услуга, които постигат посредствен резултат в задоволяването на няколко нужди едновременно. Дори прословутото швейцарско ножче си има лимит.
Както посочва The Economist, в продължение на 17 години Microsoft създаде, възпита и отгледа The Desktop Environment потребителите - хората, които се научиха и свикнаха да използват компютрите си посредством мишка и клавиатура в графична среда. Windows 8 е на път да изостави болшинството от тези потребители, най-вече тези, които използват компютрите си за базисни неща - интернет сърфиране, чат, офис приложения.
Междувременно Linux извървя дълъг път последните 10 години и успява да се отърси от имиджа си на операционна система за техничари/компютърни специалисти. Linux, особено пакетите базирани на Ubuntu, все по-успешно успява да пресъздаде тази десктоп среда и да тушира несигурността и страха на PC потребителите посегнали към Linux.  
Linux Mint 12 LXDE Dekstop
Разбира се бедната екосистема от приложения създавани за Linux продължава да е сериозен проблем за по-масовото налагане на тази операционна система.
Въпреки това операционни системи като Linux Mint предлагат елегантни и леки решения точно за типа потребител, който е свикнал с десктоп среда и използва компютъра си основно за интернет сърфиране, чат и офис приложения.
Преди 4 години се сдобих с ASUS EEE 701 - един от първите нетбуци на пазара. Това бяха и продължават да са едни от най-добре изхарчените 500 лева в живота ми.
                                    
Нетбукът дойде с Linux Xandros и на цената на 1 GB от хард драйва - опция за пълнo възстановяване на операционната система и настройките при фал (System Recovery Mode). Това ми позволи да се запозная с Linux и да експериментирам със системата без да се притеснявам, че ще брикна нетбука.
Преди месец реших да обновя машината (2 GB RAM, 8 GB мемори карта) и да  мина от древния Xandros към Linux Mint 12 LXDE - операционна система базирана на Ubuntu, специално пригодена да не гълта хардуерни ресурси.
Инсталацията беше лесна, единственият "проблем" беше изискването да имам 5 GB памет на харда, въпреки че самата инсталация използва само 4 GB. Хардът на нетбука е 4 GB и за това се наложи допълнителната мемори карта, което се отрази на времето за стартиране. 
Почти нямах проблеми да настроя операционната система и декстоп средата според моя вкус и предпочитания. Наложи се малко да ровя линуксqрски форуми за да оправя кирилизатора и да изчистя ненужни програми от Start Up-a. Инсталацията и премахването на програми е доста интуитивно с Program Manager, същото се отнася и за Update Manager-a. 
В момента с пуснат skype, Firefox и видео плеър, системата харчи около 300 MB RAM! За скромните 80 кинта и с Linux Mint 12 нетбукът ми отново е перфектна малка машина.

Няма коментари: