20 юли 2012

Ефектът на Sofia Pride върху образа на България

Снимка: Алекс Томов
Снимка: Мазен Пор
Както вече писах, тази година се включих в Sofia Pride парада. Един от най-яките моменти беше посрещането, което ни бяха устроили на паметника Левски група млади хора от балкона на апартамента им.
20 дни по-късно, по работа ми се наложи да проверя как социалните медии са отразили събитието. От 30 Юни до 3 Юли са били генерирани 300+ коментара в Twitter. Над 85% от коментарите обаче са генерирани от чужденци, отразяващи успешното провеждане на парада. Малката част туитове от България са били генерирани основно от официални информационни източници и НПОта. 
За съжаление, ЛГБТ общността в България продължава да не се чуства спокойно и безопасно на "светло". Малцина са тези, които смело биха развяли флага с цветовете на дъгата от собствения си балкон и не ги виня.
Оказва се и че събитие като гей парада може да има отражение върху цялостния имидж на страната. Институциите, от Софийска община до МВР, редовно се опитват да игнорират и неглижират събитието и посланията му. Светът обаче не си затваря очите и ни следи изкъсо.
Както е писал един потребител в Twitter:
Bulgarian Far-Rights to March against Gays on Sofia Pride Day@ novinite_com ( http://t.co/g8dprv2g) How did it get into the EU? (Български крайно-десни организации ще маршируват срещу гейовете на Sofia Pride. Как успяха да влязат в ЕС?
Разбирам интереса на междунардната гей общност към подобен род събития в подобни географски локации (България, Сърбия, Македония, Хърватска и други стожери на прогресивното мислене), но какво остава за другите чужденци? Безинцидентното провеждане на парада е новина! Това, че няма набити гейове в центъра на столица на държава от ЕС е новина. Днес бием гейове, утре лесно ще бием и чужденци, просто, защото са различни - по-руси, по-мургави, говорят на непонятен език, носят различни дрехи...
Ефекта от атентата в Бургас няма нужда да обяснявам.

Няма коментари: