17 януари 2012

WTF Каузи и активисти

В събота прекарах цял ден на TEDxBG (повече подробности за самите лектори и събието може да откриете тук) Не бях очарован от всички лектори, сигурно ако имах смартфон и twitter акаунт щях да сипя хейт и да влизам в хейтфул замерване с фекалии във виртуалното пространство с други посетители на ивента. Признавам, че имаше и лекции, които наистина ми допаднаха и като цяло този форум на идеи и каузи остави в мен добро впечатление и ме накара да се сетя за тези две реклами.


Винаги съм бил почитател на различните гледни точки и сблъсъкa на идеи и мнения. Както казва един мой любим филмов герой - "Sting. Sting would be another person who's a hero. The music he's created over the years, I don't really listen to it, but the fact that he's making it, I respect that." И аз така...не винаги разбирам или се вълнувам от каузите и идеите на другите, но това не ми пречи да ги приема, изслушам и да се информирам.

За съжаление сред много активисти, а и сред плебса, се е наложило схващането, че обществено значимите каузи са zero sum game. Казано с по-прости думи победата/налагането на една кауза автоматично значи, че някоя друга кауза издъхва, ограбена от подкрепа. Така се стига и до следните изказвания, понякога долитащи даже от трибуната на парламента:

"Депутатът от БСП Любен Корнезов обвини колегите си във фалшив хуманизъм."Оправихме хората, сега да оправим и кучетата, т.е. всички гръбначни.""

Тоест приемането на закона за инкриминиране на насилето на животни автоматично изключва възможността да се правят всякакви промени в законовата база регулираща други области от социалния живот. Човек ще си помисли, че в парламента има един хард драйв за вписване на законите и ако той се изчерпа, кур, повече закони йок. 

Изказването на Любен Корнезов загатва и за друго грешно схващане, което за съжаление се шири масово сред населението на България - трябва да се занимаваме само с широкомащабни каузи-панацеи, които решават всичко и то най-добре като с магическа пръчка, от воле (Да оправим морала на младежите, да наложим световен мир, да спрем глобалното затопляне и тн.).

Разбира се, никой от хората, които изпадат в истерия и се пенявят как тяхната кауза е най-по-велика и важна, не може да ти даде ясен критерии за измерване на значимостта и ефекта на каузата.


Истината е, че за съжаление в България наболели социални проблеми има наистина много. Истина е и че хората са различни, различни неща ги вълнуват и имат различни способности, които ги правят полезни за дадена кауза и неефективни за друга. 

Истина е, че всяка една добре формулирана и смислена кауза/инициатива, колко и "незначителна" да е тя и да не ни засяга пряко, има шанс да подобри обществото ни и средата, в която живеем...като парчета от един голям пъзел. 




2 коментара:

Sabina каза...

този текст демонстрина он со мени левълс някои основни причини защо се радвам, че те познавам.

Све каза...

Добре казано :)