01 юли 2013

WTF Sofia City Brand Image

София -Европейска столица на културата...не мисля!
Сигурно не знаете, че София иска да става Европейска столица на културата. През 2019, тоест след 6 години.
Ако сте се возили в метрото, може би сте гледали клипчета с Фъндъкова и разни артаджии, които обясняват, че София из да шизнит.
Сутринта в метрото имаше група от 5 германски туристи, бакпакъри, явно бяха дошли в България с влак. Качили се на гарата, но никой не ги таксувал за раниците (обемистият багаж в софийски градски транспорт се таксува с билет). За нещастие попадат на контрола, която ги свали на Сердика и се започна дандания.
Нито един от контрольорите не говореше английски или немски. Една жена, която говори немски се притече на помощ на туристите. Купили си билети за метрото, на гишето никой не им казал, че трябва да купят билет и за раниците. 
Контролата бучи, че са нередовни, трябвало да ги глобят. Туристите казват, че ще си закупят билет, не са знаели. Да ама не! Глоба. Не можело така да ги пуснат, ако някой началник разберял, какво щяло да стане. А? 

1) В метрото, ако има информация за пътниците и условията за пътуване, то тя е само на български и на английски. И не винаги е изчерпателна (още не е съвсем ясно дали и как може да се пътува с куче в метрото)
2) На гишетата явно бачкат неадекватни тетки - раниците на тези хорица бяха доста обемисти, няма как да не ги видиш, колкото и да не говориш чужди езици може да обясниш, че и за багажа трябва билет. За това и винаги си взимам билет от автомата, да им е гадно на теттките и да се страхуват, че един ден машините ще им отнемат хляба.
3) В метрото гратисчиите са около 1%. Да се правиш на строг и да следваш буквално правилата на гърба на група чужденци, които на всичко отгоре са и редовни, е супер комплексарско и никой не печели от това. 

Тези туристи ще се приберат в Германия и ще разкажат как някъв сульо им е плеснал безумна глоба заради нещо незначително и им е вгорчил престоя в София. 
А какъв ли би бил ефекта ако контролата просто ги беше свалила, беше им обяснила, че за багажа трябва билет и ги беше пуснала да си ходят без глоби?
София европейска столицата на културата? Не мисля. Няма начин за 5-6 години да променим манталитета на дребния държавен служител.
Не е достатъчно да имаш голям брой културни събития, нужно е градът да предлага цялостно приятно преживяване на посетителие...а и на жителите. 

2 коментара:

Unknown каза...

2. Тетките знаят, че ти го правиш. И нарочно слагат листчета А4 с надпис "автоматът не работи," за да ходиш на гишето. Evil тетки are evil.

Raymond Blitzfucker каза...

Аз знам, че те знаят. It's a twisted game we are plying.