06 септември 2009

Asshole of the Day

Реших да започна нова рубрика/класация - Asshole of the Day. Всяка поява в класацията ще бъде възнаграждавана съответно с:

Удостоеният с виското отличие Asshole Merit Badge днес е пловдивския митрополит Николай.

(Снимка: Надежда Чипева, "Капитал")

Митрополит Николай е на 39 години и е най-младият член на Светия Синод. Въпреки това той се слави като религиозен фундаменталист близък със силните на деня Георги Първанов -Гоце, "бизнесмена" Георги Гергов и подлогата Николай Бареков. Подробности тук. Самият факт, че митрополит Николай притежава BMW седмица и джим Mercedes, а и явно супер скъп часовник "Вашерон Константин", са досатъчни за WTF реакция.

Въпреки това, друга проява на митрополит Николай му отреди почетно място сред Assholes of the day. Мислех да не коментирам декларацията на Светия Синод против концерта на Мадона в София. За разлика от България, в Полша църквата е сериозен обществен фактор. Деклавацията на българския свети синод изглеждаше малко като оня лаф за жабата и подковаването. Обаче, митрополит Николай, който стои зад декларацията, явно черпи опит и вдъхновение от някои религиозни водачи в САЩ, като John Hagee.

John Hagee, виден евангелист и пастор от Тексас, си позволи да каже преди няколко години, че ураганът Катрина е сринал Нови Орлеанс, защото градът е възнамерявал да бъде домакин на гей парад. В подобен стил митрополит Николай е заявил, че инцидента в Охрид е бил божие наказание заради състояли се концерт на Мадона.

Доста гнусно - да използваш чуждото нещастие за да си прокарваш personal agenda. Отделно един от основните моменти във всяка религия е присъствието на един с "счетоводител", който седи на небето и отбелязва + и - и накрая тегли чертата и решава дали ставаме за рая. Тази концепция някак не се вписва с това 15 души, повечето в пенсионна възраст и нямащи нищо общо с Мадона и концерта и', да го отнасят заради 50 000, които бяха на стадиона. Много удобно и по комунистически ми звучи това, явно няма лична отговорност. Така, че утре ако Ви тресне гръм, може и да защото съседа Ви е крадец и измекяр и слуша Мадона и не е задължително свързано с вашите прегрешения. И това ли е най-адекватната реакция в този момент? Да размахаш пръст и да обвиняваш, вместо да дадеш истинска подкрепа на нуждаещите се.

Ами ако един ден останем без природни бедствия? С какво ще плашим масите? А ако инцидента се беше случил след месец, три, година...пак ли щяха да го припишат на Мадона? И защо ни наказаха за Мадона, но не и за гей парада в София? I'm just sayin'.

Друго което смущава е, че всяка година "Пайнер" правят турнета с един файтон фолк фурии като Андреа, чийто цици взимат central stage при всяка нейна публична проява. Фолк фуриите отдавна са еталон за поведение на голяма част от младото население и с изявите си засенчват Мадона (shock value-то на Мадона отдавна е спаднало). Буйна рекация от страна на митрополит Николай? Хах, нада. Ясно, циците на Андреа и кавала на Барека са морални, Мадона не!

So it's official....Dude's an ass!

Няма коментари: