23 април 2009

WTF Яне Янев със странни разбирания за Ред, Законност и Справедливост

Малко background info за незапознатите с основните фигури в българския политически живот: Яне Янев е лидер на партия с гръмкото название "Ред, Законност и Справедливост". Навремето беше част от БЗНС, но беше натирен, след което се озова в СДС, от където (притаете дъх, изненада) беше изгонен.

Днес, Яне, в поредната си показна акция срещу престъпноста и безправието в България (мисля, че Батман трябва да се чуства силно застрашен за работата си, като гледам колко е активен Яне) прави следното изказване пред медиите и министъра на вътрешните работи:

"При операция за задържането на похитители трябва да се стреля по тях, дори ако трябва да бъдат убивани, независимо от това дали жертвата на отвличането може също да пострада.
Това заяви лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев след среща с министъра на вътрешните работи Михаил Миков и градския прокурор на София Николай Кокинов, съобщи БТА. Такава практика, според Янев, имало и в други страни".

Totally not sure what to think about this statement. It is sooo fucked up on sooo many levels! WTF, Яне?

Хартата на правата на човека включва: Право на справедлив съдебен процес.
Всичко друго си е Див Запад и подобни практитки се толерират в някои страни в Африка, Азия и Латинска Америка (предполагам, че Яне точно тези държави е визирал като е казал, че някъде е разрешено да се стреля безразборно по похитителите). България все още има претенции да цивилизована и правова държава.

Утре очаквам Яне Янев да обяви като част от предизборната си платформа легализирането на линчуването. И защо не? Бърза съдебна процедура, веднага тържествува справедливостта, държавата икономисва от адвокати, съдии, затвори и тн. Също така ефикасността на тази система е доказана в Афганистан, Ирак и Пакистан. What's not to love about it?

Няма коментари: