04 май 2017

WTF НПОта и инициативи

Тези, които ме познават и следят във Facebook и Twitter, знаят, че от няколко години редовно троля кметицата Фандъкова заради незаконната сеч, която се случва в Западен парк.

Тази зима нещата ескалираха до невиждани нива и повече от декар в парка стана жертва на незаконната сеч. Аз и други хора в квартала реагирахме и се обърнахме до медии и общински институции. Реакция имаше, доста закъсняла - полицейска джипка с кучета на входа и бетонни прегради на няколко алеи срещу каруци...

Преди няколко седмици познат ми изпрати линк към събитие организирано от Когато Станем 100 хиляди - ще посадим гора, които възнамеряваха да засадят нови дървета в Западен парк. Инициативата ме зарадва и започнах да я следя и дори възнамерявах да се присъединя.

Първата сигнална лампа се появи няколко дни преди самото събитие, когато организаторите пуснаха анкета, в която питаха какво е важно да има на самото събитие. Два от елементите бяха наличието на трикольори, танцуването на хоро...третият беше "да се постараем дръвчетата да се захванат".

WTF, байряците и тропането на хора приоритет пред успешното залесяване...Но пък явно са им запазена марка.

Освен патриотарският отенък на събитието, едно позната също повдигна въпроса за дивите видове в парка и използването на гайди, тъпани, тонколони и двигането на шум, след което последва не особено адекватна реакция от страна на организаторите.

Хората и знамената май се разминаха. Самото събитие е събрало доста хора и е генерирало доста широк отзвук в медиите.

Вчера успях да мина с кучето и да погледна резултатите от залесяването. Абсолютна имитация на дейност.Супер хилави клонки набучени в земята, шанс за захващане нулев за малкото "дръвчета", които са все още живи.

И за да не съм голословен, ето снимка от самото събитие с Никола Рахнев, организатор на инициативата:

В албума от събитието има и други примери какви дръвчета са били засаждани :(

Много жалко, явно хората са имали голям ентусиазъм и са си тръгнали с впечатление, че са свършили едно добро дело. Изхабили са половин ден в неособено приятно време.

Днес порових да разбера кой стои зад КОГАТО СТАНЕМ 100 000 - ЩЕ ПОСАДИМ ГОРА - оказа се фондация "77" и въпросният Никола Рахнев. Почти няма информация как се финансират въпросните начинания, освен, че има някакви проекти с общини и Министерството на Земеделието и Храните (МЗХ). Рахнев дори бил лектор на форума "Ключ" и като цяло групата и нейната дейност са популярни и се радват на положителен имидж.

Обаче... I call bullshit.

Първо байраци и хора с гайди и тъпани. Твърде много смърди на патриотарщина, българщина, Валери Симеонов и Волен Сидеров.

Второ - тотална дилетанщина и имитация на дейност при залесяването. Не е ясно дали подбраните дървета са подходящи за тази среда, нито са положени усилия тези дървета наистина да се захванат.

Цялата работа остава кофти вкус в устата.

Няма коментари: