26 юни 2015

А вие кога и как научихте какво е хомосексуалист?

От няколко дена следя поредната престрелка, която се води около София Прайд. Нова година, същите аргументи от двете страни. Видя ми се безпредметно да се включвам, обаче...вчера сутринта ми кипна.


И понеже съм фен на John Milton и неговата идея за сблъсъка на Truth и Falsehood в публичното пространство, реших и аз да драсна два реда в подкрепа на София Прайд.
Роси и Събина, за пореден път са покрили основното, което е нужно да знаете защо Прайда е важен, аз преди време също писах и не смятам да се повтарям.

В публичното пространство от много време циркулира аргумента: Ама аз как ще обясня на децата си какво правят тия на Прайда, как двама мъже/жени се целуват.

Първо, Прайдът не е оргия. Съжалявам, мнозина си мислят, че на Прайда се разиграват сцени от Калигула, но не. Да, може да има някой друг гол задник или drag queen, но всъщност количестовото голотии е в пъти по-малко от това на концерт на Пайнер.  Да не говорим, че 80%+ от участниците в парада са хетеросескаулни. 

Louis CK го обяснил много точно в 3 минути:


Надя Данабашева оня ден писа следното за дъщеря си:
И Алла знае, че е ОК ако мъже обичат мъже, че е ОК ако жени целуват жени, че е ОК да си различен, стига да обичаш истински и стига да не пречиш никому. И искам да оставя на децата си това, че не е срамно, не е безбожно и не е грешно, а е ОК.

Аз бях на 7 или 8 години, когато научих какво е хомосексуалист. В първи клас нашите ми обясниха от къде идват бебетата, какво е секс, сперматозоид, яйцеклетка, разбира се беше замесена и доста травматизираща книжка с илюстрации с разполовени странично тела и диаграми на гениталии и като цяло секса си остана неясна материя доста дълго време. Бил съм и наясно какво е да харесваш някого...

Помня, че гледахме филм с нашите и някои от героите спомена думата "хомосексуалист". Питах майка ми какво значи тази дума - отговорът беше мъж, който си пада по други мъже. Видя ми се леко странно, но явно имало и такива хора. Точка. С това се изчерпа темата. Нищо не ми стана. 

Години по-късно живях в open gay-lesbian community в Сиатъл, ходих на няколко Прайда в София, даже гледах няколко епизода от сериала Looking...никой не ми посегна, не се заразих с хомосексуализъм.

А вие как и кога разбрахте какво е хомосексуалист?

Няма коментари: