16 февруари 2015

The Fallout of the Technical Foul & Junior Achievements България

След като миналата година се наложи да вложа целият си талант за хейт срещу Junior Achievement България и тази година се наложи да претопля хейта, след като обявиха таз годишното състезание с моя снимка и отбора, на който бях ментор, Junior Achievement България ме поканиха в журито!

От указанията, които получих, ясно си личеше, че организаторите са се постарали да намалят риска от повторение на инцидента от миналата година. Също така бяха дали и сравнително обстойни обяснения на отделните критерии за оценяване.  Не знам как са изглеждали указанията, но менторите, но аз лично бях приятно изненадан от реакцията на JA България.

Съставът на журито тази година също ми направи добро впечатление - бяха подбрани хора с широка обща култура, които активно се занимават с маркетинг и предприемачество и които взимат на сериозно инициативи от типа на Иновативния лагер на JA България.

Rалица Агайн-Гури – член на Управителния съвет на Джуниър Ачийвмънт България и заместник-председател на Комисията за финансов надзор
Иванка Цанкова – директор „Оценка на проекти“, Фондация „Америка за България“
Георги Камов – консултант по иновации, писател, презентатор, основател на „Багра“
Жанет Найденова – консултант по маркетинг, JNN Consult Ltd.

Единодушно избрахме за победител проектът Pedomobile Мобилна Класна Стая. Отборът беше можеби единственият, който внимателно беше проучил проблема зададен в казуса, беше установил причинно следствени връзки и се беше опитал да даде работещо/реализуемо решение на проблема.

Както писах и миналата година - чудесно е да виждаш будни млади хора в България. Отново имаше много деца от провинцията.

Докато вървяха презентациите обаче лъсна един пропуск на българската образователна система - тя не създава навици и не учи младите да търсят и боравят с информация. Както каза Георги Камов, днешните млади имат уникален шанс да имат достъп до огромни масиви от информация, които често са на няколко клика разстояние. За съжаление обаче, младите не знаят как да се възползват, а следващите 20-30 години способността да боравиш с данни и информация ще е една от най-търсените и важни способности на пазара на труда (за сравение  в Норвегия правят рисърч и пишат реферати още в гимназията!)

От JAB се оплакаха и че двама от менторите не са се появили и това според тях също се е отразило на качетсвото на проектите и презентациите. Обикновенно един ментор прекарва целия ден с един отбор, този път това не е било възможно. Аз също смятам, че ролята на менторите е изключително важна и често съм по-склонен да виня ментора, а не отборите за някои пропуски. В тази връзка - поздравления за Елена Радева, която е ментор за втора или трета година и тази година двата отбора, които е консултирала взеха първо и трето място.

Хора, участвайте като ментори ;) Може да отнема цяла събота, но си струва. А и е добро място за създаване на контакти.

В заключение - радвам се, че JAB реагираха адекватно на критиката ми от минaлта година и беше доста фън да съм в журито.


Няма коментари: