26 януари 2015

Соло живот с куче* - митове, истини и съвети

*Няма такова нещо като соло живот с куче, кучето си е компания и както казва Alexandra Horowitz в Inside of a Dog: What Dogs See, Smell, And Know кучето е най-добрия антрополог и ви познава много по-добре, от колкото вие сами се познавате.

И все пак...

Винаги съм имал куче, но преди няколко години за първи път се наложи да гледам куче съвсем сам. Като абсолютен singleton, представител на нарастващия демографски сегмент на едночленните домакинства, бях изправен пред доста въпроси и притеснения дали мога да гледам сам куче, какви промени и компромиси трябва да направя с начина си на живот.

Аз, братовчед ми Ставрин и Бренди (1985)

Преди да се реша да задържа Джак при мен, рових в интернет, търсейки информация за "living solo and dogs" и как понасят кучетата да прекарват сами по 10-11 часа сами. Това беше основното ми притеснение, разходките, храненето и ваксините въобще не можеха да стреснат човек, който от 4 годишна възраст гледа куче.

Мит 1) "Ще си взема куче, когато си купя къща с двор, за да има къде да тича."/"Живея в апартамент, животното ще се мъчи."
Размерът на апартамента ви няма значение. Кучето прекарва в легнало положение/спи около 70-80% от деня. И не, кучето няма да се мъчи, докато спи (тайно или не) на дивана ви или в леглото. Дори да имате къща с двор, пак ще трябва да го разхождате и да търсите начини да изразходвате енергията му...

Мит 2) Имам котка, няма да се спогаждат.
50/50 шанс да се спогаждат. Обикновенно, ако кучето е доведено след котката, няма проблем. Все пак е добре да се тества и в началото да са под постоянно наблюдение. 

Вихър, Пиер и гостенка котка (Снимка: Събина Панайотова)

Мит 3) Живея сам, няма кога да разхождам кучето, много съм зает, пътувам
Ако наистина пътуваш много, ама страшно много и нямаш роднини и приятели, които да ти помогнат с кучето, наистина не си взимай кучето. За другото си има цака (виж по-долу)

Истина 1) Кучето отнема минимум час, час и половина на ден от времето ви. 
Ще ви се наложи да ставате поне 30 минути по-рано сутрин и вечер след работа да го разхождате поне още час за да имате едно спокойно куче. И вие да седите по 8-10 часа сами и да не правите нищо, и вас ще ви хванат лудите братя!
Направете си равносметка какво правите в момента, веднага след като се приберете у дома, и дали алтернативата да обикаляте с песа не е по-добра.

Истина 2) Ще се налага да излизате и тръмбовате в дъжд,сняг, жега.
Рядко, но все пак ще ви се случва. От друга страна...

Истина 3) Ще се наложи да обновите гардероба си.
Няма как да ви се размине без удобни и водоустойчиви дрехи и обувки, но пък нито дъжд, нито сняг могат да ви изплашат, даже ще ходите с тях на работа.

Истина 4) Ще се научите да планирате времето си по-добре.
Колко време отнема сутрин да се разходи, колко време отнема да се измие ако е кално, колко бързо яде. След работа ще бързате да се приберете, защото на кучето му се пикае, ака му се, и е гладно, а и сигурно тъгува за вас.
Пътуванията в страната и чужбина също ще изискват по-сериозна организация и приготовления.

Истина 5) Ще опознаете квартала, където живеете, и парковете наоколо
Повечето от нас бързат да скочат от колата/градския транспорт направо у дома, следвайки един и същ маршрут. С кучето ще ви се наложи да обикаляте и изследвате нови територии, улици, пътеки.
Много е вероятно и да се опознаете със съседите ви, понеже често ще тръмбовате във входа. 

Истина 6) Ще се запознаете с други кучкари. 
Сигурно дълго време няма да им научите имената, само имената на кучетата им. И ще ви се струват луди. Гледането на куче е малко като гледането и възпитаването на дете - всеки е експерт и си има негови си методи. Спокойно, в техните очи и вие изглеждате луд/а.

Кучето ви ще се понася с някои кучета от квартала, с други не. Вие ще се понасяте с някои собственици, с други не...

Истина 7) Не всички кучкари са луди.
Някои са свестни и с тях си струва да се сприятелите и да дружите. Ако и кучето ви се понася с техните, те могат да ви помагат, когато закъснявате след работа и няма кой да изведе кучето или се налага да пътувате.

Истина 8) Кучето влияе добре на здравето ви.
По тази тема е има достатъчно материали - ефекта от разходките и тн. За мен лично разходките с кучето са най-добрият антидепресант и лек против стреса.

Истина 9) Dog walks are cheap and great dates ;)
Ако живеете соло, много е вероятно да нямате приятел/приятелка. Дори и да имате, няма нищо по-приятно от разходка с кучето в парка с приятел/приятелка, а и излиза доста евтино! True story!

Истина 10) Kъщата и дрехите ви ще "кучасат"
Няма как да се отървете от кучешките косми. Дори късокосместите кучета пускат косми и сменят козина два пъти годишно. Ако сте clean freak, не си взимайте куче и размислете на време, ако сте си харесали мъж или жена с куче.

Истина 11) Ще има щети
Неизбежно е, я прегризан кабел на слушалки, я ръфан ръб на стена или стол. Понякога ще се налага да чистите разстройство и урина от пода, повърнато...

Истина 12) Ще имате разходи за храна и ваксини
Разходите за храна варират в зависимост от размера и нуждите на песа. Ваксините са задължителни, както и разните вътрешни и външни обезпаразитявания. 

Истина 13) Ще бъдете по-щастливи.
Trust me on this one!

Снимка: Събина Панайотова
Съвет 1) Осиновете куче.
Не купувайте, осиновете, помогнете на животно в нужда. Ако може, осиновете възрастно (1+ годишно) и/ли черно куче.

С възрастно куче има по-малка вероятност да ви изяде мебелите, обувките и дрехите, защото е сменило зъбите. Възможно е да има и вече изградени хигиенни навици. Не на последно място, ще имате по-ясна представа за харакетера и поведението на кучето.

Съвет 2) Ако сте решение да взимате породисто куче, проучете внимателно особеностите и нуждите на съответната порода.

Както казва д-р Бобадова - когато си купувате кола, правите проучване. Направете същото и когато си взимате куче за да няма после неприятни изненади.

Колкото и да го обмисляте обаче, винаги се стига до момент, в който трябва да скочите в неивестното или просто да се откажете. Понякога песен на Eels и бутилка Hankey Bannister помагат ;)

Съвет 3) Вземете си куче/порода, която отговаря на начинът ви на живот
Ако сте енергични, физически активни, вземете си куче, което също е енергично и има нужда от сериозни физически натоварвания. Обратното, ако предпочитате повече тишина и спокойствие, лежерни разходки в квартала, не си взимайте джак ръсел териер или хъски.

Съвет 4) Изградете си мрежа от познати и приятели кучкари
Разходките в компания на други хора и кучета са винаги приятни. 
Също така, ако ви се налага да пътувате, в София има редица хотели за кучета, но винаги е по-добре ако имате възможност да оставите кучето при познати хора и при кучета, с които то се спогажда.Същото важи и ако закъснявате след работа. (Родители и роднини кучкари под ръка също може да са полезни, но често са лукс.)

Глутницата пред Flip Flop.
Снимка: Събина Панайтова
Съвет 5) Четете, интересувайте се, образовайте се
Дори да имате предишен опит с кучета, със сигурност има възможност да научите нови неща и да станете по-добър собственик на куче и водач на глутница. Книгите на Сизър Милан са чудесна основа, може да ползвате и треньор (няма нищо срамно да търсите професионална помощ и съвет!).

Съвет 6) Разхождайте кучето!
Дълги разходки, поне един час на ден. Добре е за животното, добре е и за вас. Разходките освен, че разтоварват песа от събраната енергия, внасят разнообразие в живота му, помагат и да се изгради връзка с вас.

4 коментара:

Събина каза...

ВСЯ-КА ДУ-МА! НА 100%. Само си пропуснал - кастрирайте и не развъждайте!

Събина каза...

Също за котките. Котките са доста по-различни от кучетата и всяка е за себе си, няма рецепти, но истината е, че много зависи от вас. Важно е да сте спокойни. Супер, супер важно!

Unknown каза...

Много точен!

Анонимен каза...

100% вярно! Щастлива съм. Запознах се с кучкарите на квартала. Не са луди или може всички да сме луди. Това е неописуема любов! Осинових една на 4 мес. След 2 години имам още един. Те са ми най красивите, най любимите!!