20 септември 2012

WTF Икономически стимули

Европа от много време се слави като не особено гостоприемно място за предприемачи. Както посочва The Economist:
Their young firms will quickly find that established European companies tend not to like dealing with tiny ones. Most sources of capital will shun them. Regulations will shackle them. And when they fail, as most are sure to do, they will not be allowed just to dust themselves off and start all over again. In Europe, a business blow-up leaves a lasting stain, akin to a moral failure.
На кратко всеки решл се да стартира бизнес е изправен пред труден достъп до финансиране от традиционни зиточници като банки, тежка държавна регулация и провалът на бизнес начинанието върви ръка за ръка със социална стигма.
Въпреки това, всички политици и водещи банкери и финансисти отдавна са възпреили мантрата, че предприемачеството и малките и средни фирми и предприятия са един от основните двигатели на просперитета и играят основна роля в икономиката. Мнозина дори залагат на тях да ни измъкнат от кризата.
България не е изключение от правилото и финансовата стабилност на страната е силно зависима от малките и средните предприятия. От Дневник научаваме малко повече за местните малки бизнес:
54% от предприемачите с малък и среден бизнес в България се страхуват от фалит, а 62% от микро фирмите се развиват с лични средства на собственика, показват данни на Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия, цитирани от Би Ти Ви. Само 20% от тези фирми имат банков, оборотен кредит или овърдрафт. 27 на сто са започнали със заеми от близки и приятели.
На фона на всичко това, Левон Хампарцумян, по известен като Банкерът!, вчера си е пзоволил следното WTF изказване:
"Регистърът на длъжниците трябва да бъде много подробен и да включва не само кредити към финансовите институции, но и към компаниите за комунални услуги, мобилните оператори и всички други доставчици на стоки и услуги.Трябва да има такъв регистър и той да оставя фалиралите веднъж лица завинаги извън кредитната система."Според банкера срокът, в който един фалирал кредитополучател не би могъл да получи нов заем, ако веднъж е обявил фалит, би трябвало да е достатъчно дълъг - може и за цял живот. Човек, фалирайки, ще трябва да се прости с кредитната система, добави Хампарцумян. 
Така се създава среда, която стимулира предприемачетсвото. Един опит и си аут. Точка.
На всичко отгоре изказването е направеното във времена на свито кредитиране (банките са по-селективни на кого дават заеми) и ръст на депозитите...(банките седят върху повече пари). 
 

Няма коментари: