20 март 2017

WTF Books of The Past Two Months

След кратка пауза, защото бях задълбал в четенето на доста тегави като материя книги, се завръщам с този пост посветен на The Wealth of Humans на Rayan Avent и Homo Deus:A Brief History of Tomorrow на Yuval Noah Harari.

И двете книги анализарат миналото, но го правят през различни призми, след което обръщат взор към бъдещето на човечеството. Сериозна част от книгите е фокусирана върху ефекта на модерните технологии (разбирай роботи и изкуствен интелект) върху пазара на труда и богатството на нациите и индивидите.

Ryan Avent пише за The Ecomist. В The Wealth for Humans Avent предлага чудесен анализ и обяснение как и защо сме в ситуация, в която модерните технологии са на път да оставят на улицата голяма част от населението без опция други индустрии да абсорбират това свръх предлагане. В частта с препоръките и прогнозите Avent е колкото оптимистично настроен, толкова и плах. Скорошното изказване на Bill Gates за облагане на роботите с данъци, доста добре се вписва със светогледа на Avent и изглежда като логично решение на проблема...докато не прочетете коментарът на The Economist.

Общо взето, книгата е задължително четиво за всеки, който следи и се интересува от темата. На моменти обаче произходът и биографията на автора (бял мъж с родители от американската средната класа, който живее в Лондон) води до някои странни либерални залитания и коментари (от типа на развиващите страни са обречени да са бедни и корумпирани, за това най-добре е да позволим на всички да мигрират при нас, където има вече правила).

В Homos Deus: A Brief History of Tomorrow, Yuval Harari започва с нещо, което май е кратък преразказ на първата му книга Sapiens: A Brief History of Humankind,(има на български, издание на Изток Запад) което донякъде май обезсмисля четенето на първата. Това е история на човечеството, каквато до сега никога не бях чел. Пичът явно доста е ровил и мислил по много теми и неведнъж провокираше "хъм, не се бях замислил за това, но така представено изглежда напълно логично" реакции в мен (например кога и защо успяват революциите?)

Анализът му как и защо сме в ситуация, в която модерните технологии са на път да оставят на улицата голяма част от населението, върви по път, доста различен от този на Avent, но стига до същата точка, просто предлага допълнително обяснение, повече залегнало в генетиката и еволюцията, отколкото в икономиката и социологията.

За разлика от Аvent обаче, Harari е смел в своите прогнози, дори и тези, които на пръв поглед са супер мрачни - прогнозите му често звучат като "Shit is happening, нищо не може да направите, но защо се тревожите, това е еволюцията?"

В заключение, двете книги се допълват, предлагат и различен прочит на фактите и различни сценарии и решения за бъдещето. За съжаление и двете книги не предлагат утеха за голяма част от населението, което е на път да остане без работа следващите 10, 15, 20 години. Добрата новина е, че както през 20ти век гладът и болестите са били топ приоритет, с който човечетсвото се е справило, така и неравенството в доходите и благосъстоянието и terminator заплахата са на път да се превърнат в топ приоритет на 21 век и благодарение на човешкия гений отново да се справим с поредното препяствие.

Няма коментари: