23 декември 2016

WTF Книги на 2016

Вдъхновен от Роси и Магдалина, а и защото за съжаление българските класации на топ книгите последните няколко години сериозно се разминават със западните класации на издания като The Economist, Slate и The Guardian и личните ми интереси в някои сфери като икономика и маркетинг, май се налага блогосферата да запълни този дефицит.

1) Not Quite Adults: Why 20-Somethings Are Choosing a Slower Path to Adulthood, and Why It's Good for Everyone. на Richard Settersten и Barbara Ray.
Въпреки, че е издадена през 2010, книгата е все така актуална. В някои отношения дори предсказва и обяснява победата на Тръмп на последните президентски избори в САЩ.
Чудесен преглед на живота, стремежите и факторите, които оказват влияние върху живота и перспективите на 16-34 годишните. Лесна за четене, въпреки доста голямото количество статистики.
Накара ме да се замисля сериозно какъв късмет съм имал с родители като моите и какви възможности са създали за мен в гимназията и докато бях студент, колко перипетии е имало пред мен докато съм следвал соло в чужда страна...
В книгата чудесно е засегната и темата за нереалистичните очаквания за живота и работата на младото поколение и причините за това разминаване.

2) The Mandibles: A Family, 2029-2047 на Lionel Shriver
Книгата получи доста внимание в пресата, донякъде основателно. Малко странен формат - икономически доклад превърнат в проза/научна фантастика. На моменти лесно може да се направи паралел с "Черния обелиск" на Ремарк. Самата авторка признава в книгата, че много автори на научна фантастика пишат стимулирани от най-големите си страхове. Тази книга е точно такъв пример.

3) Flight Behavior на Barbara Kingslover
Най-приятната изненада за 2016. Чудесна проза, сюжет, който те засмуква и те кара да се замислиш. Четох я точно преди изборите в САЩ с нагласата, че книгата е за сблъсък на ценностни системи...това се оказа вярно, но не по начинът, по който си го представях и запали допълнително интереса към Hillbilly Elegy на JD Vance и Strangers in their own land на Arlie Russell Hochschild (оставил съм си ги за 2017)

4) We're All Damaged и Domestic Violets на Matthew Norman
Двойно попадение. Другата най-приятна изненада, на която попаднах съвсем случайно. Оказа се, че Матю Норман е част от солиден брой копи райтъри, които по ред причини свързани с финансовата криза, се пренасочват към писането на романи. Книгите са леки, пълни с хумор и човещина, както и с много препратки към 90те години.

5) Empire Falls на Richard Russo
Доста късно откривам Richard Russo, но можеби това е бил точният момент. Empire Falls е наградена с Пулицър. Писана е в далечната вече 2005, но Русо успява да зачекне още тогава интересни теми като гей права, джентрификация, икономическо изоставане на дадени региони. Но! Не това прави книгата специална, а героите, с техните човешки стремежи, страхове, реакции, мечти...

6) Keynes Hayek: The Clash that Defined Modern Economics на Nicholas Wapshott
Преди няколко години прочетох "Doing Capitalism in the Innovation Economy: Markets, Speculation and the State" на William Janeway и започнах да преосмислям мнението си за Кейнс, който основно се асоциира с държавна намеса в икономиката.
Оказва се, че Кейнс е бил наистина блестящ ум и приносът му в областта на икономиката и политиката са наистина забележителни. Отделно, винаги съм бил почитател на Хайек и австрийската школа...
In a side note - преди да прочета тази книга, не знаех, че Кейнс е бил гей. За разлика от Алън Тюринг обаче е бил твърде ценен и важен за правителството и за това е бил толериран. 


7) Ghettoside: Investigating a Homicide Epidemic на Jill Leovy
Ако помните сериала "Отдел убийства" (също базиран на книга по реални случаи) и сте му били фен, или се кефите на криминални сериали тип Southland и 9-12,
книгата ще ви допадне. 


Няма коментари: